“Establishing Potential Collaborations in Scientific, Cultural and Literary Fields at the Graduate Level” Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye ve Japonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 100. Yıl dönümü kapsamında Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen etkinliklerde bir dizi konferans vermek için Japonya, ABD, İngiltere ve Polonya’dan gelen 9 Japonya uzmanı 13 Mart 2024 tarihinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde bir araya geldi.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. A. Evren Erginal, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Derya Girgin, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Onur Tunç yanı sıra Eğitim, İletişim ve İnsan ve Toplum Bilimleri fakültelerinden öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Establishing Potential Collaborations in Scientific, Cultural and Literary Fields at the Graduate Level” başlıklı beyin fırtınası toplantısına konuklarımız Dr. Yukari Yoshihara (Tsukuba Ü.), Hiroyo Sugimoto (Tokyo City Ü.), Miwa Maruyama (Jagiellonian Ü.), Dr. Yoshiko Matsuda (Takasaki Ü.), Masumi Kagaya (Simmons Ü.), Dr. Raj Lahki Sen (Kanazawa Ü.), Dr. Tetsuya Mihara (Tsukuba Ü.), Dr. Junko Saeki (Cambridge Ü. & Doshisha Ü.), Prof. Ryuta Minami (Tokyo Keizai Ü.) ile birlikte Türkiye’de Japonoloji alanı kurucularından Prof. Dr. Selçuk Esenbel (em. Boğaziçi Ü.) ve Japon edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Oğuz Baykara (Yeditepe Ü.) da katıldı. Toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Tolga Özşen yaptı.

Potansiyel bilimsel iş birlikleri ve ortak projeler geliştirme konusunda yapılan bu odak grup toplantısında, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal özellikle yaşadığımız 2023 yılı Kahramanmaraş depremlerinin afet eğitiminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu, bu hususta Japon bilim insanları ile yerbilim araştırmalarının yanında kültür, edebiyat, veri yönetimi ve iletişim alanlarında projeler geliştirilmesinin toplumsal afet farkındalığına katkı vereceğini belirtti. Toplantıya katılan Japon ve Türk bilim insanları proje fikirlerini belirterek hazırladıkları bilgi notları toplantının moderatörü Prof. Dr. Tolga Özşen ile paylaştı. Katılımcılar sosyal bilimler tabanlı interdisipliner bir yaklaşımla, farklı alanları ortak bir zeminde birleştiren bir söylemin geliştirilmesi ve projelendirilmesi yönünde fikir birliğine vardı. Yine, proje fikirlerinin somutlaştırılmasına yönelik takvimin de belirlenmesine dair görüş birliğine ulaşıldı. Japon bilim insanlarına günün anısına teşekkür belgeleri takdim edilmesi ardından etkinlik sona erdi.